26 Şubat 2014 Çarşamba

EVDE YOĞURT NASIL MAYALANIR?


Selamlar ...
Hamile olunca hâliyle artık beslenmenize ve her şeyinize daha bir dikkat eder oluyorsunuz. Benim gibi acemi gelin ve hamilelere deneyimlerimi paylaşmak isterim.
Şu sıralar takip etmeye başladığım bir sitede yoğurt mayalama tarifi buldum. Hem kolay hem de sağlıklı bir yöntem.
Hemen neler yapılması gerektiğine geçiyorum.

En sağlıklı yoğurt bence güvenilir çiğ sütle, o yoksa cam şişede ORGANİK günlük sütle, o yoksa veya bütçe yetmiyorsa organik kutu sütle veya günlük sütle yapılır. Çocuklarınıza market yoğurdu yedirmeyin.

YAPILIŞI
 1 litre sütü kaynayana kadar ısıtın. Eğer çiğ süt aldıysanız 7-10 dakika kaynatın. Eğer pastorize süt ise kabarınca hemen kapatın kaynatmanıza gerek yok. 18 dk kendi kendine soğusun. (eğer 1 litreden fazla süt kaynattıysanız daha fazla soğuması gerek, mesela 2 litre süt ise 36 dakika soğusun gibi. Küçük parmağınızı batırınca 7 saniye sıcaklığa dayanabilecek bir sıcaklıkta olsun. Sıcak bir ılık oluyor bu)
18 dk sonra elekle üstündeki kaymağı alın, ayırın. Kendiniz yersiniz veya bu kaymağın iyice sütünü süzün bir kaba alın ve çatalla çırpın. Dolaba koyun. 1 gün sonra aynı tereyağı veya kaymak gibi oluyor.  Bazıları kaymağı içinde kalırsa sevmiyorlar.
Bir litrelik cam kavanoza dökün sütü. Tahta kaşıkla içine 3 tatlı kaşığı organik veya doğal yoğurt katın, bir kere yavaşça karıştırın. Kavanozun tepesine kadar doldurmayın 4 parmak boşluk kalsın kapakla sütün arasında.
Kavanozun üstüne resimdeki gibi bir parça kağıt havluyu 2 kere katlayıp örtün (bu kağıt havlu buharı çekecek böylelikle yoğurdunuz sulu olmayacak. En üste de streç film örtün. Bu kağıt havlu ve streç süte değmeyeceği için sorun değil. Kimsenin elleyemeyeceği soğuk olmayan bir yere koyun ve üstünü sıcak tutacak mont veya kazak gibi birşeylerle 2 kat örtün. Hiç yerinden kıpırdatmayın. 6-8 saat sonra (akşamdan koyduysanız sabaha mesela) yavaşça açın, üstünü cam kavanozun kapağıyla örtün. Önce 6 saatte mayalamayı deneyin oluyorsa öyle devam edin sulu olursa 8 saat mayalayın. Mümkün olduğu kadar hareket ettirmeden dolaba koyun. 10 saat dokunmayın, sonra yiyebilirsiniz. 5-6 gün dayanır en fazla.
KAYNAK: www.hassasanne.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder